onsdag 12 januari 2011

Vad är petrodollar?

Begreppet petrodollar är kanske för de flesta okänt. En petrodollar är helt enkelt en amerikansk dollar tjänad av en nation genom försäljning av sin egen olja. Inte så spännande i sig kanske men i den större bilden blir det intressant. 1970 nådde USA:s oljeproduktion sin topp och man började importera olja från OPEC. Vietnamkriget gav handelsunderskott och samtidigt steg statsskulden. Under Bretton Woods hade dollarn ett bestämt värde i guld och när USA nu spenderade för mycket pengar på kriget så bestämde sig andra nationer för att dom hellre ville ha guld än dollar. Nixon insåg att USA:s guldreserv inte täckte alla dollar man tryckt och avskaffade möjligheten att kräva guld för dollar.

"Lyckosamt" nog för USA så krävde alla OPEC nationer betalt för sin olja i dollar. Historien är mer invecklad än såhär och involverar saudiarabien och en mytomspunnen grupp av världens maktelit men det kan lämnas som övning för läsaren. För fördjupning läs exempelvis detta.

Detta skapade konstgjord efterfrågan på dollar eftersom världens ekonomi mer eller mindre bygger på olja. Sålänge världens oljeproducerande nationer krävde dollar för sin olja så var dollarn i praktiken uppbackad av olja istället för guld. Det svarta guldet.

Fördelarna med detta är uppenbara. USA behöver exempelvis inte ha någon reserv av utländsk valuta och handelsunderskott blir inte nödvändigtvis ett stort problem då USA kan trycka mer dollar för att betala det dom behöver men andra länder producerar. Delar av OPEC nationernas vinster från oljan finansierar sedan amerikansk statsskuld eller investeras på andra sätt i USA. Värt att notera är att USA:s handelsunderskott är vad som får systemet att fungera. Problemet kan sägas ha blivit en lösning.

Detta system kallas även Bretton Woods 2 och får effekten att USA kan trycka enorma mängder dollar vilket resulterat i hög inflation sedan 1971. Kritiskt för systemets funktion är att OPEC nationerna tar betalt för oljan i dollar. Om dom inte gör det blir dollarn i praktiken bara en valuta och om andra nationer inte längre behöver dollar för att köpa olja blir USA:s handelsunderskott genast ett stort problem.

Man kan nu ställa sig flera frågor. Varför fortsätter OPEC nationerna att sälja olja i dollar? Varför väljer dom att låta petrodollarna finansiera USA? Vad får dom i gengäld av USA? Hur länge håller ett sådant system?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar