torsdag 29 december 2011

Tor projektet, anonymitet online

Om du är paranoid eller bara som jag tycker att anonymitet är en självklarhet, kolla in tor. Jag känner mig ordfattig idag så det får bli en kort beskrivning.

Tor är ett gratis verktyg som tillåter dig att använda internet anonymt. Genom att använda tor ansluter du dig till en grupp datorer som slumpmässigt skickar data mellan varandra innan dom skickar det vidare dit det egentligen ska. Tänk dig en tät folksamling som skickar bokstäver mellan varandra för att ibland kasta ut en bokstav, om du inte kan se in i folksamlingen är det svårt att se vem som ursprungligen skickade vad. Ovan är kraftigt förenklat men ungefär så fungerar det. Det ska sägas att tor gör dig anonym men det gör inte att datat som skickas inte kan läsas av andra. Din epost kan alltså fortfarande läsas av andra även om du använder tor. Vill du vara ännu säkrare ska du även kryptera din trafik. För enkel anonym websurfning ska det dock fungera. Tor används säkerligen av både skumma människor och vanligt hederligt folk som bara värderar sin anonymitet.

Tor finns även för android om du har en telefon som kör det, leta efter orbot på Market. Om du har rootat din telefon kan orbot anonymisera din vanliga webbläsare, annars får du använda deras "säkrade" variant.

1 kommentar:

  1. Visst, ja ble genast hyper intresserad,
    men för oss som e dålia på språk,
    finns det ingen svensk guru som kan fixa en svensk version,
    sprid...
    /hoppfull väntare

    SvaraRadera