måndag 19 december 2011

En snabbkurs i propaganda

Med anknytning till inlägget om kontanter och Department of Homeland Security känner jag mig manad att skriva ett inlägg jag tänkt skriva ett tag men av någon anledning undvikit.

Vad är propaganda och varför ska du bry dig?

Ordet propaganda kommer av latinets propagare som betyder fortplanta eller framskrida. Engelskans propagate uppslaget i en ordbok ger vidare ledtrådar.

http://en.wiktionary.org/wiki/propagate

I grund och botten är propaganda att framställa något i syfte att påverka mottagaren, inte informera. Sanning eller inte spelar mindre roll, det viktiga är effekten, resultatet av budskapet som förs fram. Kanske protesterar läsaren mentalt här: "Jag vet vad propaganda är!" Ja, säkerligen har många hört ordet och är vagt bekanta med ordets betydelse men faktum är att om medvetandet kring propaganda och dess användning i vårt moderna samhälle likväl som i mänsklighetens smutsiga historia var större så kanske världen skulle se annorlunda ut?

Propaganda kan användas, har använts och används för att starta krig, få folkets samtycke till krig, vinna krig, manipulera politisk opinion såväl som att skapa politisk oro och revolutioner, i religiösa syften, et cetera. Oavsett om du är medveten om det eller inte så bombarderas du av propaganda dagligen. På TV, i tidningar, på radio, på reklampelare, på internet och närmast överallt. Reklam är i allra högsta grad propaganda med målet att få dig att köpa vad du egentligen inte behöver. Om du ägnar det en stunds tanke så inser du nog snabbt att den uppgiften är relativt svår, inte skulle du köpa något du inte behöver? Likväl blir reklamtiden bara längre och längre och reklamexponeringen är snart större än huvudinnehållet. Skulle det spenderas ofattbara summor på att överskölja dig med reklam om det inte fungerade? När du väl blir medveten om propagandans roll i våra liv blir du också medveten om hur oerhört skickliga propagandister du utsätts för åtminstonde en gång per halvtimme om inte mer under en normal tv-kväll. Se Edward Bernays berätta nedan, en intressant herre att studera.


Propaganda finns i många olika smaker men man kan indela den i tre klasser:

Vit propaganda som har en tydlig och korrekt angiven källa, den kan därför vara svår att upptäcka och avslöja.

Svart propaganda som maskeras till att förefalla från någon vänskapligt inställd källa men kommer i själva verket från en fiende eller motståndare.

Grå propaganda som påstås komma från en neutral källa men egentligen kommer från en motståndare eller fiende.

Nazityskland var mästare på propaganda och hade till och med något de kallade "Ministeriet för allmänhetens upplysning och propaganda" lett av Joseph Goebbels. De var dock långt ifrån ensamma om att ägna sig åt detta, faktum är att ALLA använde propaganda och det kan vara lika effektivt som gevär, kanoner och bombräder. Nedan har Walt Disney och Kalle Anka någonting att berätta för dig:


Sovjet gjorde det också och notera den ganska våldsamma tonen:


Här är ett par exempel på antikommunistisk propaganda från samma land som producerat Department of Homeland Securitys informationsfilmer i modern tid (notera förresten här var folket har gömt sina besparingar):



Jämför den här filmen om hur man känner igen en kommunist med den moderna filmen från DHS om att alla som använder kontanter eller inte har förbokat sitt hotellrum kan vara terrorister (har du förresten någonsin funderat på vad hollywood egentligen är eller används till?)



I krig (i fredstid också...?) används något som kallas psyops flitigt. Det står för psycological operations och det amerikanska försvarsdepartementet beskriver det såhär:

"The planned use of propaganda and other psychological actions having the primary purpose of influencing the opinions, emotions, attitudes and behavior of hostile foreign groups in such a way as to support the achievement of national objectives".


Under invasionen av Afghanistan 2001 användes flygplan utrustade med teknik som störde ut lokala radiosändningar och ersatte dom med propagandaprogram istället. Förr i tiden användes flygplan med enorma högtalare riktade nedåt som flög på säker höjd men tillräckligt lågt för att kunna terrorisera landskapet under med propaganda avsett att trötta ut och demoralisera fienden. Man släppte inte heller bara bomber från planen utan ofta stora mängder flygblad (därav ordet) med lämplig propaganda på, ibland skrivna på fiendens språk. I Vietnam användes psyops flitigt på olika uppfinningsrika sätt. Under andra världskriget godkände the American Office of Strategic Services en operation som kallades "Cornflakes". Tanken var att från luften släppa ner postsäckar över tyska attackerade och urspårade posttåg. Breven innehöll propaganda från de allierade och förhoppningen var att breven skulle levereras av det tyska postverket. Läs mer om psyops här.

Det finns några enkla grundläggande effektiva tekniker för att lyckas med propaganda. Till exempel, om du måste ljuga, ljug STORT då stora lögner tenderar att ifrågasättas mindre. "Inte skulle någon ljuga om något så allvarligt?" Propaganda fungerar bäst då den outtröttligt upprepas. Upprepa, upprepa, upprepa. Om något ändå ifrågasätts, undvik till varje pris att diskutera något, ignorera, upprepa, upprepa, upprepa. Upprepa tillräckligt länge så blir det till slut accepterat och sant. För att undvika konfrontationer kan man med fördel låta bli att ge närmare förklaringar eller detaljer som kan användas som motmedel mot propagandisten. Rädsla är oerhört effektivt, rädsla stänger av delar av det logiska tänkandet och får dig att acceptera det du uppfattar som tryggt och säkert. Med andra ord, en konstant stark hotbild är bra, gärna diffus. På så sätt finns skäl att vara permanent rädd, överallt och alltid och därmed begränsad i den logiska tankeförmågan.

Att få propaganda utlärt i skolan är oerhört effektivt, då väldigt få om någon alls, ifrågasätter något de lärt sig i skolan.

En vanlig teknik är att använda det som kallas bandwagon. Det fungerar genom att framställa propagandistens sak som den givna vinnaren och få det att framstå som att alla andra antingen redan anslutit sig eller kommer att göra det och på så sätt spela på din iver att vara på den vinnande sidan.

Andra knep kan vara att faktiskt säga sanningen eller använda fakta som i sig är riktiga men av det dra en logiskt felaktig slutsats som stödjer propagandistens sak. Exempelvis, enligt centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning är 20-30% av alla som dör i trafiken alkoholpåverkade och på sjön är andelen cirka 45%. Alkoholpåverkan i trafiken är farligt och ska vara förbjudet.

Eller:

Enligt centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning är 70%-80% av alla som dör i trafiken nyktra och därför bör nykterhet i trafiken strängeligen förbjudas.

Filmen nedan är från tidigt 50-tal och upplyser ganska effektivt om vad propaganda är och hur det fungerar:


Så, om du nu lärt dig något nytt av det här inlägget, varför inte prova att mer vaksamt se dig omkring och se om du kan identifiera propaganda någonstans i din omgivning? Du kanske blir förvånad när poletten trillar ned och du plötsligt börjar se? Ett sätt att komma igång är att hoppa över television ett tag i ditt liv. När du efter en periods uppehåll återvänder till spektaklet kommer du att se tv med helt nya ögon och uppmärksamma saker du inte sett innan. Detsamma gäller dags och kvällstidningar och kanske egentligen all media.

Innan någon tillskriver mig åsikter jag inte har så vill jag förtydliga att ingen "-ism" nämnd i inlägget ska kopplas samman med mig. Inga andra "-ismer" heller för den delen. Inlägget är menat att vara informativt men eftersom det handlar om propaganda så kan du förvisso börja leta här om du vill.

5 kommentarer:

  1. "Nazityskland var mästare på propaganda och hade till och med något de kallade "Ministeriet för allmänhetens upplysning och propaganda" lett av Joseph Goebbels."
    Skulle du kunna ge exempel på propaganda från Nazityskland som var, enligt citat, mästarna.
    Finner det märkligt att du bara har exempel från "demokratier" och kommunister. Är inte citatet ovan egentligen propaganda, som du uppenbarligen köpt med hull och hår?

    SvaraRadera
  2. Du tolkar citatet fel. Nazityskland var MÄSTARE på propaganda, som i att bemästra något. Det kan flera göra samtidigt, det finns fler än en målarmäster. Ordet mästarna hade kanske betytt det du vill få det till men det valde du själv, det fanns inte i min text.

    Propaganda kan vara många saker, användandet av symbolik inräknat. Menar du att Nazityskland INTE använde propaganda? Titta en gång till.

    SvaraRadera
  3. Göbbels propaganda ministeri hade som huvud uppgift att kontra hatpropaganda från utlandet. Tyskland hade lärt sig från erfarenheterna under första världskriget där Tyskland anklagades för våldtäkter, mord på civila och bebisar till och med förintelsen av 6 millioner judar. Segrarmakterna bad visserligen efter kriget om ursäkt för hatnpropagandan men för Tysklands del var skadan var redan skedd och trots motsatsen framställs Tyskland än idag som ansvarig för första världskriget.
    Du frågar om inte Tyskland använde sig av propaganda under andra världskriget, visst gjorde dom det. Alla använde propaganda under kriget.
    Det är nog rätt som du antyder att ministeriet låg bakom de organiserade parader som hölls i Tyskland på 30-talet men dom var betydligt färre än efterkrigspropagandan ger sken av. De organiserade paraderna var inte mer propaganda än de ständigt återkommande parader med flaggviftande Amerikaner klädda i USA:s färger.
    Skillnaden är eller var, att i motsats till den mediaorkestrerade substanslösa propagandanationalismen i USA, så var den Tyska äkta.
    Du har helt rätt i att propaganda kan vara många saker. Är underhållsfilmerna från det sionistkontrollerade Hollywood propaganda?
    Är dagens nyhets rapportering från de kontrollerade medierna propaganda?

    SvaraRadera
  4. På dina två sista frågor, ja och ja. Med en del saker måste jag helt enkelt som jänkarna säger tread carefully, jag vill ha kvar min lilla blogghörna. Just det här ämnet är som du vet otroligt laddat så kalla mig feg om du vill men jag tar det hellre lite försiktigt om jag då får ha min lilla blogg i fred där jag kan skriva ur mig på andra sätt. Att INTE säga en del saker kan ju också vara ett sätt att ändå säga saker.

    SvaraRadera
  5. Tack för ditt svar!
    Förstår precis vad du menar. Det gäller att hitta ett språk så att folk lär sig att läsa mellan raderna.

    SvaraRadera