torsdag 27 januari 2011

Ekonomisk stimulans till evigheten

Fed unanimous on need for continued stimulus

 http://news.yahoo.com/s/afp/20110126/pl_afp/useconomybankrate


Jag tänker göra detta häpnadsväckande påstående:

QE kommer ALDRIG att upphöra. Det kommer INTE att bli någon återhämtning. INGENTING har fixats, INGENTING är bättre nu, dystert va? Framåt våren kommer QE3 att presenteras vilket inte heller kommer att "laga" något.

Den bistra sanningen är att det här systemet har nått sin gräns. Tillväxten har nått sin gräns, vår tillgång till billig olja har nått sin gräns, världen är mättad med skuld. Kort sagt, stopp. Att tvångsmata världen med mer skuld vilket faktiskt är vad "stimulansen" gör får väl betraktas som idiotiskt, ändå är detta vad som just nu görs.

Systemet bygger på ständig kontinuerlig tillväxt. Utan tillväxt kollapsar det. Dom flesta förstår att ingenting kan växa för evigt, till och med barn, men när det gäller ekonomi är det visst inte lika enkelt att förstå.

Ett par procents tillväxt årligen låter kanske inte så märkvärdigt? Vad man måste förstå är att två procents tillväxt årligen inte ger linjär utan exponentiell tillväxt. Skillnaden är enorm. Om det här låter konstigt så tycker jag Albert Bartlett får förklara. Videon är relativt lång och på engelska, men den som orkar hålla hjärnan aktiv genom lite enkel matte kommer aldrig att se världen eller ekonomi på samma sätt igen och kommer förstå varför mina påståenden längst upp egentligen är självklara. Det är varken jobbigt eller svårt att följa med, exemplen är lysande och Albert Bartlett är fantastiskt bra på pedagogik.

Kanske blir guld och silver mer självklart efteråt? Kolla även in forumet på libertysilver och läs lite där. Glöm inte att ange rabattkoden "springmedsaxen" så får du lite rabatt på silver där också om intresset skulle ha väckts.

Titta och skicka vidare till alla ni känner:

http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY&feature=relmfu

1 kommentar:

  1. Jag har kollat igenom denna ett par gånger senaste halvåret och det som tas upp är otroligt intressant.

    Lägg tiden som det tar att gå igenom dessa 8 avsnitt och jag lovar att man får sig en och annan tankeställare......klart välinvesterad tid.

    Albert är rolig att lyssna på också.

    Mvh,
    /Markus

    SvaraRadera