torsdag 7 april 2011

Samhällsekonomin; vad är det som händer?

Artikel av Johan Sandwall:

http://www.dinlokaltidning.se/index.php?id=33,1253,0,0,1,0

Det kommer många illavarslande nyhetsrapporter nu i början på 2011, men ingen journalist verkar förstå de verkliga orsakerna och göra de rätta analyserna. Jag tror att det kan vara lättare att förstå om man jämför med t.e.x människokroppen. Den fungerar och får sin näring av födointag och syretillförsel. Syret transporteras genom blodomloppet och syresätter kroppens alla organ som t.e.x hjärta, hjärna, matsmältningsapparat samt även perifera delar som armar och ben. Vi kan betrakta det som ett fungerande kretslopp.

Om vi då jämför människokroppen med samhällskroppen, vad finner vi då?
För att samhällskroppen med sina funktioner som produktion, konsumtion, handel och näringsverksamhet i övrigt ska fungera krävs pengar. Det är penningcirkulationen som möjliggör näringsverksamhet och fördelning av nyttigheter ute i samhället. Tyvärr utgörs inte penningsystemet av ett kretslopp, utan det är snarare ett linjärt system. 3 procent av våra pengar är mynt och sedlar vilka skapas av Riksbanken. Resterande 97 procent skapas av bankerna som skuld direkt i bokföringen. Dessa skuldpengar cirkuleras sedan ut i samhällskroppen för att möjliggöra produktion, konsumtion och handel mm. Skulderna ska sedan amorteras och ränta skall betalas. Då räntepengar inte har skapats måste alltså nya pengar skapas, återigen som skuld. O.s.v o.s.v. Den totala skulden i samhället är alltid större än mängden pengar! Det kan nämnas att de pengar/skulder som bankerna skapar direkt i sin bokföring noteras både på debet- och kreditsidan. När lånen sedan betalas minskar värdena på båda sidorna. Det som kvarstår är räntebeloppen som ökar bankernas egna kapital. Då vi i stort sett i hela världen tillämpar Fractional Reserve Banking (kapitaltäckningen ska vara förenklat uttryckt max 8 procent) så kan det ökade egna kapitalet utgöra underlag för storleksordningen 12 ggr större penningskapande/utlåning. Ett annat sätt att uttrycka det är att bankerna kan i stort sätt skapa så mycket pengar som folk och företag är beredda att låna

Det här – att privata banker skapar pengar i sina datorer som de sedan hyr ut mot ränta - inser man lätt är kvalificerat vansinne. Skapande av pengar/skulder och ekonomisk tillväxt är två sidor av samma mynt. Man kan kanske tvista om vad som är hönan och vad som är ägget? En förklaring till att detta regelverk inte uppmärksammats av folk i gemen kan var att vi faktiskt har haft – just det – tillväxt under hela efterkrigstiden.. Tillväxten har gjort att vi fått det bättre och att sysselsättning m.m har hållits på en tillräckligt hög nivå för att samhällslivet har kunnat flyta på utan alltför mycket oro. Men som de flesta numera vet kan man inte ha oändlig tillväxt i en ändlig värld. Denna insikt har dock ännu inte drabbat politiker och ekonomer.
Hur visar sig då dessa orimligheter ute i samhället? En självklarhet som alla kan konstatera är att rikedomen förskjuts uppåt i samhällspyramiden. Klyftorna ökar snabbare och snabbare inom länderna.
Våra politiker prioriterar frågan om behovet av tillväxt, d.v.s ökad produktion, konsumtion exportöverskott och Bnp. Ännu har man inte insett det omöjliga i detta som en långsiktig strategi. Jag kan bara nämna det enkla faktum att den enes export är den andres import. Den stora ekonomiska nedgången 2008-2009 vill man idag gärna hävda har vänts till en ny uppgång. Även om man skulle hålla med så är det som man säger i USA ”a jobless recovery”. Arbetslösheten ökar, därför att pengarna inte cirkuleras ut i hela samhällskroppen! Det är som om Reinfeldt skulle slå sig för bröstet och säga att hjärta och hjärna fungera bra. Visserligen börjar mina ben förtvina men man kan ju inte få allt! Om vi ett ögonblick tittar på USA, som ju är ett föregångsland även vad gäller förfallet i ekonomin, så har man där kommit ett steg längre. Nästa ”recovery” som man nu talar om är en ”foodless recovery”. Man har tvingats acceptera inte bara arbetslöshet men nu även tvingats dela ut food-stamps d.v.s matkuponger till 45 miljoner amerikaner för att de inte ska svälta. Det är 20 procent av befolkningen! Man lär få 133$ per månad vilket är ca 6 miljarder $ per månad. Då pengarna inte finns så trycker Federal Reserve dollarsedlar. Det lär f.ö tryckas 3 miljarder $ varje dag där borta! Då vår värld numera blir mer och mer globaliserad så är det rimligtvis bara en tidsfråga innan vi i Sverige också hamnar i en liknande situation. Då får väl Reinfeldt säga att hjärta och hjärna fungera bra i samhällskroppen men tyvärr fungerar varken benen eller armarna.
Blodomloppet/pengarna når inte ut till alla delar av samhällskroppen. Det finns hur mycket arbete som helst, det finns människor, kompetens och material men tyvärr saknas det pengar!? Och detta gäller i hela vår globala värld!.

Mina egna iakttagelser säger mig att politikerna börjar långsamt, långsamt oroa sig och de tysta ekonomerna skruvar på sig när man ställer obehagliga frågor. Som jag brukar säga i dessa krönikor: gå in på nätet och läs om krav på penningreformer mm. Läs gärna också om länder och tidsperioder då folket/staten skapade behövliga pengar som betalning för utfört arbete. Vi kan tyvärr inte vänta på att mainstreammedia ska ta upp dessa för samhällets överlevnad avgörande frågor.”

Johan Sandwall

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar