fredag 1 april 2011

Din personliga fabrik

Kan du föreställa dig en maskin som är liten nog att få plats på ditt skrivbord, kapabel att skriva ut tredimensionella objekt och dessutom kunde göra kopior av sig själv?

Tankarna går oundvikligen till replikatorn i Star Trek, jag vet, men låt oss för ett ögonblick fortsätta fantisera. Detta skulle innebära att du kunde ha din egen fabrik i ditt eget hem. Föreställ dig sedan någonstans där människor delar ritningar på användbara saker med varandra i ett standardiserat format som du kan ladda ner, föra över till din fabrik och inom kort ha ett fysiskt exemplar av i din hand. Skulle du sitta i den tråkiga sitsen att inte har tillgång till en sådan liten fabrik, så kan du helt enkelt be någon som redan har en att skriva ut en fabrik till dig.

Utopi, kan jag tänka mig att några av er utbrister. Kanske, men faktum är att tekniken finns, om än fortfarande aningens begränsad.

Dr Adrian Bowyer berättar själv i nedanstående video:



Du kan också köpa en mer kommersiell men fortfarande öppen variant som heter MakerBot, från Makerbot Industries, se klipp nedan där skaparna berättar själva:



Vad skulle effekterna på vårt samhälle bli av en mer utvecklad replikator? Skulle den i ett svep ödelägga industrin, göra oräkneliga människor arbetslösa och omöjliggöra att tjäna pengar på nya produkter eller ideer? Eller skulle den göra uppfinnare av oss alla, fattig som rik, minimera det enorma slöseri industrin lider av idag och ge mänskligheten och vår teknologi en rejäl knuff framåt?

Vad tror ni?

Surfa in och kolla http://www.thingiverse.com/ där människor redan börjat dela ideer och ritningar med varandra.

1 kommentar:

  1. Eftersom vi alla vet att idén om att maskiner gör folk permanent arbetslösa är nonsens, så tror vi självklart att både mänskligheten och teknologin skulle ta ett gigantiskt kliv framåt.

    Kanske tillräckligt stort för att väga upp för all skit politikerna lassar på oss :D

    SvaraRadera