tisdag 14 juni 2011

Bitcoin förklarat i detalj

2 kommentarer:

  1. Är jag dum i huvudet för att jag inte fattar någonting av detta?
    Jag ska alltså bara installera ett program dom letar efter Bitcoins(pengar) på webben. Bara att köra igång programmet, sedan börjar pengarna rulla in. Tar för givet att kraftfull dator och snabbt bredband gör att man tjänar mer pengar! Låter som en hembränningsapparat som kokar spriten, buteljerar den och säljer den helt automatiskt! Det vore grejer det :)

    Jag förstår att detta är något nytt och intressant men förstår inget...

    Finns det någon "for dummies" version av detta?

    SvaraRadera
  2. Nejdå, du är inte dum i huvudet. I ärlighetens namn så är bitcoins största brist att det är just ganska komplicerat och vid en första anblick kan påminna om pyramidspel eller att göra pengar under månens sken :)

    Om du installerar bitcoinprogrammet på din dator så kan du välja att låta din dator hjälpa till att genomföra transaktioner mellan alla bitcoinanvändare. Det är alltså en sorts transaktionssystem som inte ägs eller kontrolleras av någon förutom användarna. Om du väljer att låta din dator hjälpa till med det, så kan du om du har tur få en belöning eller lön för det i form av några nya bitcoins. Den här mekanismen är både en motivation för att användarna ska hjälpa till med transaktioner och ett sätt att skapa bitcoins som ju är själva "pengarna" i systemet. Belöningen kommer att försvinna när ett bestämt antal bitcoins finns i cirkulation, då blir din "lön" istället en liten avgift som användarna får betala för att få sina transaktioner genomförda.

    En snabb dator kan hjälpa dina chanser att få betalt ja, men inbyggt i systemet finns en sorts mekanism som gör att allt det här varken går för snabbt eller för långsamt, utan i en lagom bestämd takt. Går det för snabbt eller för långsamt så justeras mekanismen så att det krävs mer eller mindre arbete för datorerna att genomföra jobbet, vilket får effekten att nya bitcoins genereras i en stadig takt.

    Bitcoin är alltså både en sorts valuta och ett transaktionssystem där ingen kontrollerar systemet eller mängden "pengar" i cirkulation. Att påstå att man kan bli rik på det här genom sin dator är nog inte riktigt rätt, däremot kan du få en helt okej ersättning för att hjälpa till vilket jag nog tycker är ganska rättvist. Bitcoin är ett sätt att gå förbi det Lincoln på parasitstopp (länk finns här till höger) kallar parasiter och jag måste säga att jag gillar konceptet. Huruvida det kommer att fungera eller inte återstår att se. Det finns som sagt många svagheter med bitcoin eller ekosystemet kring det som skulle behöva förbättras inklusive så enkla saker som att det behövs fler som accepterar betalning med bitcoins. Jag tror iallafall att det här med tiden har en god chans att växa till något bra. (Förutsatt att det inte förstörs av de stora intressen som inte gillar det här)

    Vet inte om du blev något klokare av detta :)

    SvaraRadera